Moz, Autoritatea numelui de Domeniu – în data de 5 Martie, Moz a îmbunătățit algoritmul autorității numelui de domeniu, în vederea eliminării domeniilor care acumulează backlink-uri nereale, de tip SPAM. Compania spune că a făcut multe îmbunătățiri pentru DA și PA. Clienții noștri ne-au întrebat dacă acest lucru afectează rezultatele organice pentru că majoritatea website-urilor,…
Optimizare Campanii AdWords
Optimizare Campanii AdWords, un serviciu care ne ajută să ocupăm primele locuri în anunțurile Google. Pentru campaniile AdWords, este important să avem anunțurile în fruntea listei.
Ochii internauţilor se concentrează pe un spaţiu mic, la dreapta triunghiului atenţiei, deci în practică, pe primul sau al dailea anunţ.
Poziţionarea anunţurilor AdWords nu se supune regulii de popularitate aplicabilă rezultatelor organice. Democraţia plebiscitară prin linkuri iese din sistem, deci nu putem discuta despre SEO.
Aici, poziţia se cumpără la cel mai bun preţ – ne aflăm pe o piaţă, însă stabilirea preţurilor nu este transparentă. Stabilirea preţurilor anunţurilor AdWords, rezultă dintr-un mecanism de licitaţie a celui de-al doilea preţ inspirat de Vickrey (premiul Nobel pentru economie).
Cel care publică anunţul stabileşte preţul maxim pe clik (CPC), respectiv suma cea mai mare pe care este pregătit să o plătească pentru un clik pe anunţul său.
În sistemul de licitaţie AdWords, a celui de-al doilea preţ ales de Google, cel care oferă mai mult plăteşte la final preţul celei de-a doua licitaţii, cea mai ridicată.
Moderatorul de licitaţii de la Google, este cel care garantează cel de-al doilea preţ (însă fără să-l informeze pe cel care publică anunţul cu privire la valoarea turturor licitaţiilor).
Optimizare Campanii AdWords, miza Dvs.!
După cum explică Google, celor care publică anunţuri:
Moderatorul de licitaţii AdWords reduce automat miza dumneavoastră şi o modifica astfel încât să plătiţi numai cu un cent mai mult decât oferta concurentului cel mai apropriat.
Deoarece CPC maxim intervine pentru a stabili poziţia anunţului, cel care oferă mai mult poate să îl ia pentru a rezerva cuvântul cheie şi pentru a-şi asigura o bună poziţie la începutul linkurilor sponsorizate. Însă preţul plătit de cel care publică anunţul, precum şi poziţia anunţului depind în plus şi de calitatea anunţului.
Fără un serviciu de optimizare campanii AdWords, este destul de greu să ai anunțurile în capul listei. Cu cât anunţul este mai relevant pentru utilizator, cu atât preţul pe click va fi mai scăzut şi anunţul va fi bine poziţionat.
Costul efectiv plătit per clic nu corespunde astfel CPC maximum oferit de cel care publică anunţul. Costul efectiv este determinat după o formulă secretă care ţine cont de calitate, care este calculat în funcţie de trei factori:
- rata de clickuri (“click through rate” sau CTR), adică procentul dintre numărul de clickuri pe un anunţ în raport cu numărul de „prezentări” ale anunţului pe o pagină de căutare;
- relevantă cuvântului cheie în raport cu anunţurile şi solicitările;
- calitatea paginii de destinaţie (către care conduce linkul comercial), respective conţinutul şi transparentă site-ului.
Este de aşteptat ca sistemul să încurajeze publicitarii să furnizeze informaţii relevante în raport cu cererile utilizatorului şi să-şi redacteze bine anunţul. Iată recomandările făcute de Google celor care publică anunţuri:
Pentru că anunţul dumneavoastră să fie optim poziţionat, trebuie să aveţi un text al anunţului şi cuvinte cheie relevante, precum şi un CTR pe Google şi o licitaţie cu CPC ridicate.
Procedând astfel, aveţi garanţia că vă veţi găsi anunţurile pe poziţia cea mai favorabilă pe o pagină, deoarece sistemul de clasament favorizează anunţurile cele mai relevante şi cel mai bine direcţionate. Acest lucru nu se va întâmpla în cazul unui sistem care ţine cont numai de tarife.
Moderatorul de licitaţii AdWords
Moderatorul de licitaţii AdWords, vă supraveghează concurenţii şi reduce automat CPC real, astfel încât să nu plătiţi decât minimul necesar pentru a menține poziţia anunţului Dvs., pe pagină. Google dă multe alte sfaturi celor care publică anunţuri pentru optimizarea campaniei lor AdWords, acţionând asupra calităţii şi performanţelor contului.
Să luăm exemplul unei persoane care publică anunţuri și care doreşte să-şi sporească “rata de clickuri“ (CTR-ul), fără sa apeleze la un serviciu de optimizare campanii AdWords.
Cel care vinde biciclete de munte, are interseul să evite un cuvânt cheie prea general, cum ar fi „bicicleta”, deoarece CTR-ul riscă să fie slab atunci când anunţul „Bicicleta de munte de calitate superioară!”, va fi prezentat unei populaţii de amatori de biciclete de toate felurile.
Rata de clickuri (sau CTR-ul) va fi, din contră, mai ridicată dacă cuvintele cheie „bicicleta de munte”, au fost rezervate de această persoană care publică anunţul, deoarece anunţul său va fi prezentat celor care caută deja un astfel de produs.
Într-un asemenea caz, numărul de „prezentări” (impresii), ale anunţului va fi mult mai mic (există mai puţine personae care caută biciclete de munte decât cele care caută biciclete în general).
Preţul de oferit pentru a supralicita va fi şi el foarte mic. Motivul – există o concurenţă mai mică între cei care publică anunţuri pentru serii de cuvinte mai specifice, decât pentru cuvinte cheie foarte generale.
Cu cât se dau mai multe clicuri pe anunţ , cu atât va apărea în fruntea linkurilor comerciale. Cu alte cuvinte, dacă un concurent este plasat mai sus în lista de linkuri sponsorizate, nu plăteşte neapărat mai mult pe click dacă CTR-ul său este mai ridicat. Prin urmare, calitatea determină în egală măsură poziţia.
Numărul de click-uri, în funcție de poziție
Însă numărul de click-uri este de asemenea în funcţie de poziţie (având în vedere că internautul se concentrează pe primele linkuri comerciale), avem aici o buclă retroactiva, în care cantiatea şi poziţia se influentiaza reciproc, fără să putem spune dacă această bucla este virtuoasă.
De fapt, costul pe click (CPC), maxim oferit de cel care publică anunţul va afecta poziţia anunţului (a link-ului sponsorizat). Este chiar posibil ca anunţul să nu fie prezentat internauţilor dacă CPC-ul maxim este mai puţin ridicat decât costul unui click estimat de Google (această estimare putând de altfel, evolua în funcţie de CTR).
În plus, preţul şi poziţia sunt succeptibile să evolueze rapid, deoarece noi persoane care publică anunţuri pot plasa un anunţ după ce au ales acelaşi cuvânt cheie. Astfel, dacă noul anunţ este mai relevant (dacă are o calitate mai bună), clasamentul va fi răsturnat.
Preţul propus la licitaţii
În acest sistem complex, preţul propus la licitaţii nu prezintă decât un factor care determină poziţia anutului. Originalitatea modelului comercial al Google, constă în special în clasificarea anunţurilor după un procedeu sofisticat, în timp ce modelul iniţial al motoarelor de căutare, clasa reclamele strict prin referire la ofertele pe care ofertanţii erau gata să le plătească.
Acest model de afaceri, care s-a dovedit a fi foarte rentabil, funcţionează graţie unei zone de obscuritate. Şi anume, modul precis în care Google, defineşte calitatea reclamei şi poziţia anunţurilor. Însă, pentru a funcţiona în mod concurenţial şi deci, eficient, o piaţă are nevoie de transparență.
Cumpărătorul unui cuvânt cheie la licitaţie nu ştie niciodată prea multe despre modul în care anunţul său va fi plasat! În ordinea utilă sau nu ? Rezultatul – o parte foarte mare a celor care publică anuturi suferă, după spusele responsabilului unei mici societăţi de punere în legătură a profesioniştilor, deoarece nu au control asupra unui sistem opac.
Plasarea de AdWords pentru produsele Google
Google nu plasează reclama proprie numai pe pagina sa de întâmpinare. Plasează de asemenea anunţuri AdWords, pentru propriile produse pe paginile de rezultate. Aceste anunţuri intră deci, în concurenţă cu cele pe care alte persoane care publică anunţuri doresc să le plaseze.
În acest caz, Google nu joacă numai rolul de platforma de licitaţii (ca o sală de vânzare la licitaţie publică), ci şi participa la process în calitate de ofertant.
Dacă un link AdWords este plasat în beneficiul diviziei de telefonie Google, acest lucru poate reduce profitul diviziei sale AdWords. Acest cost fiind fără îndoială, internalizat printr-un joc contabil în cadrul societăţii. Este suficient să se crească bugetul diviziei de telefonie pentru a acoperi costurile de oportunitate pentru divizia AdWords şi pentru a neutraliza efectul acesteia.
Însă, contrar altor subvenţionări interne, procesul nu este transparent şi fără îndoială, nu este imparţial.
În fapt, Google dispune de mai multe informaţii pentru a-şi optimiza licitaţia pentru cuvintele cheie. În special, pentru a determina calitatea propriilor anunţuri. Intrând în procesul de licitaţie cu aceste informaţii privilegiate, Google este capabil să influenţeze preţurile plătite de alte persoane care publică anunţuri.
De exemplu, incuranjandu-i să supraliciteze, rădicând direct suma licitaţiilor lor cu instrumentul său de licitaţie automată. Prin urmare, Google are interesul să participle la licitaţii, deoarece acest lucru îi asigură o creştere a veniturilor (în ciuda plătii internalizate aferente cumpărării de cuvinte cheie de la regia sa AdWords).
În opinia noastră, acest sistem repune în cauză integritatea procesului de scoatere la licitaţie a cuvintelor cheie. O recomandare pentru Google, ar fi să nu mizeze în licitaţiile pe care le organizează, o măsură evidentă pentru a limita conflictele de interese.
Influenţele introduse de motoare în procesul de licitaţie
Sistemul de poziţionare şi de fixare a preţurilor este cu atât mai discutabil cu cât anumite motoare de căutare (prin care Yahoo! şi Google?) introduc voluntar „handicapuri” în procesul de licitaţie. Ceea ce afectează neutralitatea procesului de stabilire a preţurilor.
În opinia lui Preston McAfee, economistul şef al Yahoo!, motorul de căutare impune handicapuri în procesul de licitaţie utilizând din 2007, o metodă algoritmică numită de „strivire” (squashing în limba engleză). Atunci când o persoană care publică anunţuri atinge o rată de clickuri foarte ridicată, devine dificilă existenţa unor licitări concurente.
Yahoo! impune atunci un handicap acesteia pentru a menţine intactă posibilitatea concurenţilor de a licita.
Rezultatul acestui sistem cu handicapuri permite creşterea veniturilor Yahoo! În opinia lui Preston McAfee – cel care era condamnat să piardă se regăseşte pe pistă, astfel încât face o ofertă mai ridicată pentru a încerca să-l întreacă pe numărul #1, iar numărul #1, încearcă să se apere şi prin urmare, face şi el o ofertă mai ridicată.
Putem determina concurența să devină mai încrâncenată, utilizând metoda de strivire, chiar şi pentru cuvinte cheie pentru care nu există multe oferte la licitaţie. Chiar dacă motorul de căutare nu stabileşte preţurile într-un model cu licitaţie, influența sa asupra rezultatului licitaţiei este dezvăluită de capacitatea sa de a modifica algoritmul şi de a impune handicapuri. Acest lucru se dovedeşte problematic pentru un operator dominant de pe piaţă, cum este Google.
Poate că piaţa este influenţată şi de alţi parametri nedezvăluiţi. Pot fi astfel de practici reglementate prin instrumentele dreptului concurenţei? Da! Prima etapă – impunerea transparenţei.
Optimizare Campanii AdWords, transparenţa pentru reglementarea căutării
După cum a subliniat Comisarul European de concurenţă, J. Almunia, într-un discurs ţinut la Londra (pe 7 iulie 2010) “ dacă rezultatele unui motor de căutare pe internet sunt manipulate, piaţa ar putea evolua într-un mod foarte diferit prin informarea consumatorilor cu privire la acest lucru”. Ca instrument de reglementare, transparenta rezultatelor online este mai importantă că niciodată.
În fapt, posibilitatea de a repune în cauză o poziţie pe piaţă este puternică pentru căutarea online. Este uşor ca un internaut să schimbe motorul de căutare modificându-şi pagina de pornire în beneficiul unui motor concurent. Acesta este argumentul pe care Google îl invocă sistematic pentru a respinge reproşurile care îi sunt făcute.
Să optăm pentru alt furnizor de anunțuri?
Relativa facilitate cu care utilizatorii pot opta pentru un alt furnizor nu este totuşi suficientă pentru a garata concurenţa. Simpla cunoaştere a eventualelor influențe şi manipulări, nu este suficientă pentru a induce o deplasare a internauţilor către alte servicii şi pentru a justifica, la rândul său, lipsa de acţiune a autorităţilor de concurenţă.
În plus, colectarea de date personale privind fiecare utilizator a permis Google, să îşi rafineze direcţionarea publicitară şi fără îndoială şi rezultatele naturale ale căutărilor sale.
Aceste mase de informaţii, dobândite câteodată în ciuda normelor în materie de viaţa privată, asigura un avantaj concurenţial mai dificil de contestat. Chestiunea de a şti dacă transparența este suficientă pentru a asigura o reglementare adecvată, rămâne în picioare în întregime.
Aceasta se impune, în orice caz, ca măsură minimă pentru căutarea pe internet. Suntem încă departe de a dispune de un nivel satisfăcător de informaţii privind poziţionarea rezultatelor naturale, precum şi privind clasamentul sau preţul reclamelor online.