Skip to content
Ptoza, descoperă tot ce trebuie să știți despre căderea pleoapelor

Ptoza, descoperă tot ce trebuie să știți despre căderea pleoapelor

Ptoza, descoperă tot ce trebuie să știți despre căderea pleoapelor. Pe măsură ce îmbătrânim, se poate ca pleoapele noastre să se lase. Pe lângă căderea vizibilă, este posibil să simțiți și durere în jurul ochilor, iar fața dvs. poate părea obosită.

Ptoza sau blefaroptoza este termenul pentru căderea pleoapei superioare care se poate întâmpla la unul sau la ambii ochi. În funcție de cât de mult cad pleoapele, vederea dvs. poate fi fie redusă, fie complet blocată.

Deși poate fi declanșată la orice vârstă, adulții mai în vârstă sunt mai susceptibili la această afecțiune din cauza efectelor normale ale îmbătrânirii. Ptoza pleoapelor poate fi complet genetică sau o puteți dezvolta mai târziu în viață. De exemplu, din cauza unei leziuni oculare sau a unei boli.

Ptoza poate fi prezentă la naștere din cauza unei anomalii congenitale (ptoză congenitală). De asemenea, atunci când apare mai târziu în viață, se numește ptoză dobândită. În majoritatea cazurilor, ptoza se rezolvă de la sine, în timp ce unele persoane ar putea avea nevoie de intervenție medicală. Continuați să citiți acest articol de blog pentru a descoperi și mai multe informații interesante.

Ptoza: simptome

Principalul simptom pe care îl veți întâlni este lăsarea unei pleoape (ptoză unilaterală) sau a ambelor pleoape superioare (ptoză bilaterală). Această situație duce la alte simptome, cum ar fi:

  • pierderea vederii;
  • ochi apoși;
  • ochi uscați;
  • durere oculară;
  • durere de cap.

Când vă confruntați cu aceste simptome, faceți o vizită la medicul optometrist sau la oftalmolog pentru a afla ce cauzează problema. Dacă vi se efectuează periodic teste oculare, optometristul ar putea detecta această afecțiune de la început.

Specialiștii recomandă o verificare a ochilor la fiecare doi ani și în fiecare an la vârstnici și copii sau dacă vă confruntați cu probleme.

Dacă aveți o problemă de vedere din cauza ptozei ochiului, poate fi necesar să vă înclinați capul înapoi pentru a vedea clar cu ochiul afectat. Sau trebuie să ridici sprânceana puțin mai sus pentru a-ți ridica pleoapa căzută.

În timp ce unii oameni nu observă vreo problemă, alții s-ar putea plânge de durere în jurul ochilor și de o față obosită. În cazul în care ptoza dvs. este severă, opticianul vă poate cere să consultați un medic oftalmolog pentru se asigura că pleoapa căzută nu a rezultat dintr-o afecțiune medicală de bază.

Cine este expus riscului de a se confrunta cu ptoza?

Există unele afecțiuni medicale care prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme de sănătate a ochilor.

Tulburările subiacente, cum ar fi blefarita sau meibomianita, care vizează în principal pleoapele, pot duce la ptoză. Chirurgia de rutină a cataractei poate fi acuzată de ptoza pleoapei ca urmare a întinderii irisului și a inflamației pleoapei.

Procesul de lăsare a pleoapelor începe undeva după 40 de ani, ca o consecință a slăbirii mușchilor oculari care țin pleoapele în sus. Acesta este motivul pentru care adulții cu vârsta de peste 40 de ani trebuie să facă un test ocular regulat. Doar în acest mod pot detecta cele mai frecvente probleme oculare legate de vârstă.

Ce duce la această afecțiune medicală?

Ptoza ochiului poate fi atribuită problemelor cu „levatoarele” (mușchii responsabili de ridicarea pleoapelor). În unele cazuri, această afecțiune poate apărea temporar din cauza unei infecții bacteriene. Ptoza congenitală, care este prezentă de la naștere, poate avea motive genetice în spatele ei.

Copiii cu ptoză pot avea probleme cu vederea și „ochiul leneș”, unde vederea nu se va dezvolta complet. Cu toate acestea, copiii nu vor experimenta căderea pleoapelor, deoarece mușchii elevatorilor nu sunt dezvoltați complet.

La persoanele tinere, deteriorarea pleoapelor poate apărea din cauza:

  • frecării excesive;
  • leziunilor oculare;
  • utilizării lentilelor de contact rigide;
  • operațiilor la ochi.

Venind la cauzele mai severe, poate să apară și ca urmare a unor probleme neurologice sau a cancerului nervilor optici sau al mușchilor.

Tratamentul ptozei

Tratamentul ptozei depinde de gravitatea afecțiunii și de preferințele pacientului. În general, implică o intervenție chirurgicală în care mușchii levatorului sunt strânși și se îndepărtează extra grăsimea sau pielea din pleoapă.

Dacă a rezultat din procesul natural de îmbătrânire sau a fost prezent în timpul nașterii, nu este deloc dăunător pentru sănătatea ta. În astfel de cazuri, medicul vă poate sfătui să nu vă supuneți intervenției chirurgicale.

Dacă se constată că o afecțiune medicală de bază este vinovatul din spatele pleoapei lăsate, probabil că veți fi tratat pentru asta. Vă va împiedica pleoapele să cadă în continuare.

În cazul unui blocaj vizual din cauza căderii excesive, veți avea nevoie de o intervenție chirurgicală. Sau va trebui să purtați ochelari speciali care pot susține pleoapele. Această opțiune este preferată dacă starea dvs. este doar temporară sau dacă nu alegeți o intervenție chirurgicală.

La ce să ne așteptăm după operația de ptoză?

Dacă ați fost supus unei intervenții chirurgicale pentru ptoza pleoapelor, este posibil ca pleoapele să nu fie simetrice. Chiar și atunci când sunt puțin mai mari decât erau înainte. În unele cazuri, pacientul poate pierde și mișcările obișnuite ale pleoapelor.

Asigurați-vă că alegeți un chirurg cu experiență în efectuarea acestor tipuri de intervenții chirurgicale. Atunci când faceți greși, pleoapele nu se vor închide corect și puteți dezvolta ochi uscați.

Ptoza: prevenirea

Este destul de greu să previi dezvoltarea căderii pleoapelor mai ales dacă este congenitală sau dobândită de o cauză ireparabilă.

Dacă mușchii pleoapelor au devenit mai puțin eficienți din cauza îmbătrânirii, situația este oarecum imprevizibilă. Cu toate acestea, dacă ptoza oculară a rezultat din purtarea lentilelor de contact rigide sau frecarea nesfârșită a ochilor, puteți opri dezvoltarea căderii pleoapelor.

Puteți trece la ochelari de vedere care sunt mijloace foarte confortabile și la modă pentru a corecta problemele de vedere. Unele persoane optează pentru lentile de contact pentru a le purta cu ochelari de soare.

Puteți oricând să alegeți ochelari de soare cu prescripție sau chiar lentile de tranziție care dezvoltă o nuanță întunecată pe măsură ce vă expuneți la soare. Există și câteva exerciții ale pleoapelor care le vor ridica în mod natural.

Tot ce trebuie să faceți este să puneți o presiune ușoară pe pleoape și să le țineți în sus.

Când trebuie să căutați ajutor?

Pleoapa căzută nu este o situație alarmantă. Dar, dacă aveți următoarele simptome, nu ezitați să solicitați ajutor medical imediat:

  • pleoapa lăsată este urmată de semne ale unui accident vascular cerebral (vederea neclară, dureri de cap, probleme de vorbire și slăbiciune a mușchilor feței sau a brațelor și picioarelor);
  • o cădere bruscă a pleoapei;
  • pleoapă căzută însoțită de roșeață oculară, febră și mișcări rigide ale ochilor.

Este important ca părinții să vadă dacă ochii copilului lor par inegali. Puteți beneficia de testul ocular pentru a detecta această problemă cât timp poate fi tratată. Ptoza pleoapelor poate schimba și modul în care lumina este concentrată asupra ochilor.

Acest lucru poate duce la astigmatism în timp și veți avea nevoie de ochelari de vedere.

Concluzie

Caderea pleoapelor este complet normală și inofensivă pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, dacă provoacă obstrucție vizuală, luați în considerare o intervenție chirurgicală. De asemenea, trebuie evitată conducerea vehiculului până când problema este tratată complet.

Cel mai bine este să observați această afecțiune cât timp este încă într-o fază incipientă.

Vă aflați în căutarea unor servicii SEO sau de web design? Tot ce trebuie să faceți este de a intra în contact cu această agenție de optimizare SEO. Un membru al echipei va lua legătura cu dvs. în cel mai scurt timp!

Back To Top